Mijn werkwijze
Ik werk op mijn praktijkadres en bij jou thuis. Mijn massagesalon is onderdeel van het Temple of Beauty Plein, een samenwerking van ondernemers in de schoonheids-, sauna- en wellness branche. Bij beperkte mobiliteit kan ik naar je toe komen.
In mijn praktijkruimte staat een massagetafel. Hier ga je op liggen met ontblote voeten en onderbenen, daarna masseer ik tot boven op de knie. Voor het oprollen is een ruim vallende broek of joggingbroek aanbevolen.
Ook in een thuissituatie werk ik terwijl je ligt, bijvoorbeeld op een bed. Aan het voeteneind heb ik ruimte nodig om te zitten, zodat voeten en onderbenen gemasseerd kunnen worden. Een extra kussen en deken zijn daarbij gemakkelijk. De behandeling werkt optimaal als de ruimte voldoende verwarmd is.
Over mijzelf
Ik kom uit een sociaal gezin. In mijn opvoeding was er altijd ruimte voor hulp aan mensen die dit nodig hadden. De keuze voor mijn vervolgstudie was eigenlijk vanzelfsprekend: ik wilde werken in de zorg. Ik ben ook opgegroeid in een omgeving met veel creativiteit; twee van mijn drie broers zijn beeldend kunstenaar geworden en mijn derde broer werkt met kinderen in achterstandsgezinnen.
Zelf ben ik in mijn jonge jaren aan een professionele dansopleiding begonnen met de bedoeling om van dans mijn beroep te maken. Een ernstig verkeersongeluk op mijn 18e maakte aan deze droom een einde, want na een aanrijding met een autobus werd ik in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Mijn leven zag er toen ineens helemaal anders uit en na een langdurige en intensieve periode van revalidatie moest het roer om.
Naast enkele lichamelijke ongemakken die ik hieraan over heb gehouden, heeft deze ervaring me positief veranderd. Mijn zenuwstelsel is extra gevoelig geworden, waardoor ik het vermogen heb om mezelf haarfijn af te stemmen op mijn lichamelijke conditie en die van iemand anders. Dit geeft me de mogelijkheid om een lichamelijke verandering, klacht of het effect van ingenomen middelen zoals voeding of medicatie te signaleren. Dit gaat verder dan alleen een lichamelijke kwaliteit. Ik heb ook geleerd om mezelf af te stemmen op de behoefte van andere mensen en om hiernaar te luisteren. Wat wil iemand en wat heeft die persoon nodig voor lichamelijke groei en ontwikkeling en om ervoor te zorgen dat het weer beter gaat? Dit heb ik omgezet in verschillende technieken en hier ga ik in mijn praktijk dagelijks mee aan de slag bij mijn cliënten. Ontspanning en bevrijding van gepieker en kopzorgen zijn hiervan het resultaat. Ik laat de cliënten contact maken met hun eigen intuïtie en laat ze zelf aangeven wat ze nodig hebben om weer verder te kunnen gaan.
Kenmerkend voor mijn manier van werken is dat persoonlijke aandacht centraal staat. Ik stem me af op jou en wat jij belangrijk vindt bij de klacht, zowel negatief als positief. Bovendien zoek ik de confrontatie op en is mijn aanpak direct.
Na het behalen van mijn diploma voor voetreflexmassage ben ik de gehandicaptenzorg ingerold als zelfstandig werkend therapeut voetreflextherapie. Ik stond toen aan de basis van voetreflextherapie als volwaardige therapie in de gehandicaptenzorg in Nederland. De vraag naar behandelingen voor cliënten groeide en de doelgroepen werden diverser. Ik gaf behandelingen voetreflexmassage aan cliënten van verschillende niveau’s en met allerlei klachten en breidde dit uit naar meerdere instellingen. Er was een intensieve samenwerking met de paramedische dienst van die instellingen en door de vele cliënten en de jarenlange ervaring, werden mijn behandelingen intensiever en het effect steeds diepgaander. Uit mijn ervaring bleek toen dat veel cliënten moeite hadden om alle prikkels uit de omgeving te verwerken. Zij vonden het lastig om indrukken en emoties een plek te geven en ze daarna weer los te laten. Dit onvermogen gaf klachten zoals onrust, voedingsproblemen en agressie. in mijn behandelingen ondersteunde ik ze bij het verwerken van indrukken, het omgaan met emoties en het loslaten ervan. Ik werkte aan de emotionele weerbaarheid zodat ze sterker werden. Dit kwam ten goede aan hun lichamelijke conditie en hun contacten en activiteiten.
Mijn reputatie werd bekend in de instellingen en cliënten werden voor specifieke klachten naar mij doorverwezen door het artsenteam, het paramedische team en de begeleiding. Mijn behandelingen werden voorgeschreven in een Medische Verklaring voor een ernstige verstandelijk beperkte cliënt op basis van chromosoomafwijking met gedrag- en stemmingsproblemen. Dit gebeurde door een AVG-arts, waardoor ze vergoed werden door de zorgverzekeraar. Dit was in die tijd nieuw omdat aanvullende zorg geheel niet verzekerd kon worden voor deze cliënten. Door deze medische verklaring af te geven werd de verzekering gepasseerd en tevens het belang van mijn behandelingen benadrukt. Door persoonlijke omstandigheden thuis moest ik toen echter ineens stoppen met dit werk en later heb ik deze ontwikkeling niet meer uitgewerkt. In 2020 heb ik mijn werk overgedragen aan Lonneke Kempen (www.devoetsalon.nl).
Kunst in de behandelkamer
In de massagekamer hangt ‘Boom’, een werk van broer Dirk (1973), gemaakt tijdens zijn verblijf in Tembé Art Studio in Moengo (Suriname, 2020). Het maakt deel uit van de mobiele aluminium sculptuur ‘Reisbureau’, die later door hemzelf is verwerkt in het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk waar hij gedurende enkele maanden in quarantaine verbleef tijdens de coronapandemie.
Daniëlle zegt hierover:
‘Kunst zet iets in gang bij jou als kijker. Dat doe ik ook met mijn behandelingen, want ik maak iets los bij jou. Stel jezelf de vraag na een behandeling wat het met je doet en welke richting je hiermee op wilt, zowel lichamelijk als geestelijk, emotioneel, spiritueel en in relatie met anderen. Ik zie de mens immers als een geheel waarbij elk deel onlosmakelijk verbonden is en samen jouw persoonlijkheid vormt. Je kunt op elk moment een andere richting inslaan en je levenspad op een nieuwe manier vervolgen die onbekend is, ongeacht hoe klein of groot die veranderingen dan ook zijn’.
Dirk legt deze verbinding ook:
‘Boom is een heel erg kwetsbaar werk, letterlijk ook; net zoals jouw cliënten kwetsbaar zijn, elke handeling van jouw heeft zijn uitwerking en effect en jij zegt alles is met elkaar verbonden. Mijn werk Boom is ook heel kwetsbaar; de wortels van de boom zijn met elkaar verbonden en vormen samen en raster; een fragiele tekening die tegelijkertijd energie en kracht uitstraalt. De Boom krijgt energie uit de grond, zijn wortels, dat deel gaat over energie. Maar als je de keramische tekening verkeerd behandeld en er knapt een verbinding dan knapt heel de tekening. Die boomwortels staan allemaal met elkaar in verbinding en vormen samen een tekening die, wanneer je hem niet goed aanpakt of behandelt, in 100 stukjes valt. Zo zie ik jouw massage ook, elke aanraking heeft zijn effect maar bij een verkeerde behandeling heeft dat grote gevolgen voor jouw cliënten.’